4 Ocak 2011 Salı

KIŞLIK MENEMEN



Domatesin ve yeşil biberin bol ve ucuz olduğu yazın menemenlerimizi hazırlayıp kavonozlara doldurup,kışın zahmetsiz ve daha sağlıklı bir şekilde  tüketiyoruz.Üstelik yazınki lezzetinden bir şey kaybetmeden...
Yeşil biberleri küçük küçük doğradıktan sonra sıvı yağ koyduğumuz tenceremize alıyoruz ve biberleri kavuruyoruz.Ardından soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domateşleri ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.Tuzunuda ilave ediyoruz.Piştikten sonra sıcak sıcak kavonozlara doldurup sıkıca ağzını kapatıp ters çeviriyoruz.Soğuduktan sonra kışa tüketmek için dolaplara kaldırıyoruz.

REÇEL


SALÇA


TURŞU







Turşu yapmak  çoğu insan için kolaydır .Ama turşu yapmayı bilmeyenler ve yapamayanlarda vardır.Artık  turşu yapmak herkes için çok basit bir iş.Marketlerde satılan hazır turşu sularıyla bu iş çocuk oyuncağı gibi bir şey.İstediğiniz sebzeyi alıp ,yıkayıp ,istediğiniz büyüklükte kestikten sonra kavonozlarınıza sıkıca yerleştiriyorsunuz.Sarımsakları soyup içine koyuyorsunuz.Marketten aldığınız hazır turşu sularını sebzelerin üzerine ,dolana kadar boşaltıyoruz.20-25 gün sonra turşunuz hazır.

EKMEK MAKİNASINDA EKMEK YAPIMI


Bir kaç ay önce aldığım ekmek makinasıyla ekmek yapmak için uğraşıyorum.Makinanın içindeki tarifle malesefki ekmek olmadı.Artık sayısını bile hatırlamadığım kadar kabarmamış,hamur kalmış ekmek attım.Malzemenin ziyan olduğuna mı yanayım,aldığım makinaya boşa para verdiğime mi yanayım,girdiğim günahlara mı yanayım bilemedim.Ama inatçılık edip pes etmedim.Makina alanların çoğunun başına bu durum geliyormuş.İnternette bulduğum bir tarifi denedim ve sonunda başardım.Bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim:
  • 300 ml.su
  • 4 ölçü kabı un(un ağzına kadar dolu olsun)
  • 1 büyük kaşık zeytinyağı
  • 1 büyük kaşık toz şeker
  • 1 küçük kaşık tuz
  • 1,5 küçük kaşık instant maya
  • ölçüler için makinanın kendi kabını ve kaşığını kullanacaksınız.
Öncelikle 300ml suyumuzu (oda sıcaklığında ılık ) kazana boşaltıyoruz.Arkasından 1 büyük kaşık zeytinyağını içine ilave ediyoruz.Hemen arkasından 1 büyük kaşık şekeri ve 1 küçük kaşık tuzu serperek ilave ediyoruz.Tuzun ve şekerin suda eriyerek daha homojen karışım yapması işimize gelmektedir.Unuda suyun üzerini kaplayacak şekilde koyuyoruz.Ben eleyerek koyuyorum.Unu bardakların ağzına kadar ,silkeleyerek iyice yerleştirerek ölçüm yapın.Unun az olması ekmeğin hamur kalmasına neden oluyor.Son olarak instant mayayı koyuyoruz.Ununzu mutlaka eleyin ve kaliteli un ve kaliteli maya kullanmaya dikkat edin.Bunlar ekmeğin iyi olmasında çok önemli .Ben söke un ve pakamaya kullanıyorum.Standart ekmek seçimini yapıyoruz.Kabuk rengi orta,ekmek boyutu büyük olarak ayarlıyoruz.Bu ölçülerle 900gr ekmek oluyor.AFİYET OLSUN.